La Direction de la Communication de la Présidence turque a organisé à Paris une table ronde sur la « Réforme du Conseil de sécurité de l’ONU : Une approche de la reconstruction de l’ordre international »
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Paris’te ‘BM Güvenlik Konseyi Reformu’ paneli düzenledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Fransa’nın başkenti Paris’te « Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım » başlıklı panel düzenlendi.
Louvre By Hyatt Otel’de düzenlenen panele, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ve Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Özgür Arslan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın üstlendiği panelde, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurşin Güney, Yabancı Gazeteciler Derneği Başkanı (APE) Elias Masboungi ve Uluslararası Politikalar Ar aştırma Merkezi (CeSPİ) Türkiye Gözlemevi Koordinatörü Valeria Giannotta, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) yönelik geçmiş ve güncel reform taleplerini ele aldı.
Intervenants : SETA Foundation Washington Research Director Assoc. Dr. Kılıç Buğra Kanat, Recteur de l’Université d’Altınbaş et membre du Conseil de la Présidence pour la sécurité et la politique étrangère Prof. Dr. Çağrı Erhan, membre du corps professoral de l’Université Nişantaşı d’Istanbul et membre du Conseil présidentiel de la sécurité et de la politique étrangère Prof. Dr. Nurşin Güney, le président de l’Association des journalistes étrangers (APE) Elias Masboungi et la coordinatrice de l’Observatoire turc du Centre de recherche sur les politiques internationales (CeSPI) Valeria Giannotta ont discuté des demandes de réforme passées et actuelles du Conseil de sécurité des Nations Unies (CSNU). READ MORE
İletişim Başkanlığı, Paris’te “BM Güvenlik Konseyi Reformu” paneli düzenledi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Fransa’nın başkenti Paris’te « Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım » başlıklı panel düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ve Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Özgür Arslan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat’ın üstlendiği panelde, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurşin Güney, Yabancı Gazeteciler Derneği Başkanı (APE) Elias Masboungi ve Uluslararası Politikalar Ar aştırma Merkezi (CeSPİ) Türkiye Gözlemevi Koordinatörü Valeria Giannotta, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) yönelik geçmiş ve güncel reform taleplerini ele aldı.
Doç. Dr. Kanat, gelecek iki hafta boyunca söz konusu panel serisini 10 farklı ülkede düzenlemeyi planladıklarını belirtti.
Bu projeye ilk başladıklarında özellikle salgın süreci, uluslararası gıda krizi ve Ukrayna-Rusya savaşı sonrası BM reformunun gerekliliği konusunda farkındalığın artırılmasının öncelikli hedefleri olduğuna değinen Kanat, « BMGK reformunun bir tercih değil, bir gereklilik olduğunu gördüklerini » vurguladı.
« BM sistemi bugün içinde yaşadığımızdan 4 kat daha küçük bir dünya için kuruldu ». READ MORE
Intervention d’Elias MASBOUNGI, Président de l’APE
« Excellences, Mesdames, Messieurs,
Je voudrais tout d’’abord remercier les organisateurs de notre rencontre d’aujourd’hui et rendre hommage au Président Recep Tayib Erdogan pour son initiative visant à réformer et restructurer les Nations-Unies et en particulier le Conseil de Sécurité dont le rôle est de régler les crises et conflits du monde par le dialogue.
Aujourd’hui – et c’est là un constat et une évidence – si l’Assemblée Générale de l’ONU qui représente les pays et les peuples du monde est un espace où chaque membre a droit à la parole, le Conseil de Sécurité n’est plus en mesure d’appliquer ses propres résolutions du fait d’une anomalie évidente et flagrante. A savoir le droit de véto que se sont arrogés, dès la succession en 1945 de la défunte Société des Nations, les cinq grandes puissances de l’époque, autoproclamés membres permanents. A savoir la Chine, les Etats Unis d’Amérique, la France la Grande Bretagne et la Russie. LIRE L’INTEGRALITE DE L’INTERVENTION